3780 Edelény Borsodi út 36/b. Telefon: (48) 525-134 Fax: (48) 525-134 Email: szentmiklos.edeleny@gmail.com www.sztmi.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régebbi cikkek

LEGO Education

3780 Edelény Borsodi út 36/b. Telefon: (48) 525-134 Fax: (48) 525-134 Email: szentmiklos.edeleny@gmail.com www.sztmi.hu
Hiba
  • [sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2013_14/diakszleng mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Nyelvifjodás

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2013_14/diakszleng mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Hangoló projekt - A diákszleng - 3.

„Az újabb generációk nemcsak minden korábbinál fiatalabb korban tanulják el őseik trágárságait, hanem egyszersmind lelkes nyelvújítók is. "
„Kevés vagy, mint mackósajtban a brummogás; mint Balaton szeletben a hullámzás! Kevés vagy, mint lócitromban a C-vitamin, mint hóemberben a vérkeringés, sündisznóban a dauer, sivatagban a szökőkút, térdkalácsban a mazsola …"
„A gyorsan változó, vibrálóan leleményes ifjúsági nyelvet persze – aminek becslések szerint mintegy kétharmada származik a diákéletből – eleve bajos lenne szószedetbe merevíteni” … a diáknyelvre nem annyira a vadonatúj szavak jellemzők, mint inkább a köznapi szókincsből meglepően találó képzettársítások segítségével fűzött mondatok. Így például, aki túl későn jutott valamihez, az azt már akár a hajára is kenheti. Máskor a modern élet kínálta termékek szolgálnak az új szólások nyersanyagául. Így például, aki beijed, az manapság már nem betojik – mint régen –, hanem tele lesz a liberója.” (wikipedia.org/wiki/Tanuljunk újdiákul)
Évekkel ezelőtt az egyik 8. évfolyamos osztályomban a diákszleng témakörben hatalmas lelkesedéssel dolgoztunk, elsöprő lendülettel beszélgettünk,  szorgalmasan gyűjtögettünk. Szinte mindannyian megpróbálkoztak egy-egy diákszótár létrehozásával. A legsikeresebbek közül megőriztem egyet. Így  egy olyan  kisebbfajta diákszótár tulajdonosa lehetek Stipta Vivien 8. osztályos tanuló gyűjteménye által, amely a 2006-os tanév iskolásainak nyelvi fordulatait, szólásait őrzi. Féltve őrzött kincs ez számomra, örülök, hogy mindezt megoszthatom veletek is. Remélem, ő is rátalál egykori munkájára, amely kellemes élményt idéz majd benne általános iskolás éveiről!

{gallery}2013_14/diakszleng{/gallery}

Napi Evangélium küldés

E-mail:

Név:

Lakcím:

 

Hirdetés

SZTMI - Facebook