Homoktövis-a vitaminforrás

Gyógynövények Isten patikájából: a homoktövis
 
Egyéb vadon termő gyümölcsfélék, mint a fekete bodza, a berkenye vagy az áfonya mellett a homoktövis is egyre nagyobb figyelmet kap, mivel nincsenek nemkívánatos mellékhatásai. A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) tápanyagtáblázataiban, amelyek az egészségjavító élelmiszerek fogyasztását hivatottak előremozdítani, a homoktövis mint élelmiszer kiemelkedő helyen szerepel a magas táplálkozásfiziológiai értéke miatt. Több, mint 250 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz.
A homoktövis termése gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, szerves savakban, ásványi anyagokban, bioaktív összetevőkben és vitaminokban, köztük az antioxidánsnak számító C és E- vitaminokban.
Ismeretes, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert és alkalmas a megfázásos, illetve lázas betegségek gyógyítására.
Az E-vitamin (tokoferol) mindenekelőtt sejtmembrán-védő tulajdonsággal rendelkezik, mert felfogja a reaktív oxigén-fajtákat (antioxidáns). A szervezetben kiemelkedő védelmet nyújt a bőr idő előtti öregedésével szemben. Gondoskodik a kötőszövet rugalmasságáról, a sima bőrről, és segíti a sejtmegújulást. Az antioxidatív tulajdonságai mellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, úgymint a fényérzékenység és a napégés ellen.
Forrás: kertlap.hu

Kapcsolódó hírek

Robotika verseny - WRO

Diego Morales -Indiana államminisztere