Intézményünk a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, 2011. szeptember 1-től került a Miskolci Apostoli Exarchátus fenntartásába.

Elődje az 1. Sz. Általános Iskola 1975-ben épült. 1995-ben Szabó Lőrinc nevét vette fel. Mint a város első oktatási intézménye erős érzelmi kötődést jelent az itt élőknek. Éppen ezért a vele kapcsolatos változások minden alkalommal megdobogtatták a városlakók szívét. Így volt ez 2008-ban is, amikor a település nevelési- oktatási intézményeit összevonták, Városi Oktatási Központ néven. A központ három évig állt fenn, amikor is a város vezetése döntött arról, hogy egyházi fenntartásba adja át jelenlegi iskolánkat.

Létszámunk 670 fő, mely egyre növekszik.  Iskolánkban jelen van a megyénkre illetve a kistérségünkre jellemző öröm és bánat. A 2012/13-as tanévben 4 első osztályt indítunk annak érdekében, hogy fel tudjuk venni mindazon gyermekeket, akik nálunk szeretnék megkezdeni alapfokú tanulmányaikat. Pedagógiai programunk és pedagógusaink egyaránt fontosnak tartják a tehetséggondozást és a felzárkóztatást.

Együtt valljuk Márton Áron, Erdély nagy püspökével: „…a keresztény pedagógiának célja az, hogy a természetes emberi képességeket, a test és a lélek, az értelem és akarat minden erőit kifejlessze, de ugyanakkor felemelje az embert egy természetfölötti, magasabb rendű létbe, a pusztán természetes embert az istenfiúság kegyelmi világába.”

©2021 Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Keresés