Hírek

Previous Next

A fotók arról tanúskodnak, mennyire kihalt Nélkületek - Kedves Diákok - az iskolánk udvara is, kertje is, tankonyhája is. A kertünk földje azonban nem lustálkodott a karantén alatt sem: nagyszerű vöröshagyma- és borsmenta-szüretünk lehetett volna együtt, ha járhattunk volna a suliba, és rendszeresen gondozhattuk volna a kertünket. Most kénytelenek voltunk Nélkületek vetni, szüretelni, hagymafonatot készíteni, a gyógynövényt a szárításhoz előkészíteni, a konyhánkban kifüggeszteni. Hálás köszönet Kerekes Imre igazgatóhelyettes úrnak a nyári gondozásért. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram mentora, F. Nagy Zsuzsanna is járt nálunk, néhány jó tanácsot is megosztott, hogy a jövőben gazdaságosabban bánjunk a talpalatnyi földünkkel. További szép időtöltést kívánok Nektek a nyárra: Szőrné Zsigrai Erika

Tags:

Previous Next


Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!
Iskolánk asztalitenisz nyári napközis tábort szervez az alábbi időpontokban:
1. hét 2020. 07.06 - 07.10.
2. hét 2020. 07.20.- 07.24.
3. hét 2020. 08.03 - 08.07.
4. hét 2020. 08.10 - 08.14.
A tábor egy napján autóbuszos kirándulásra visszük a gyerekeket.
A tábor progamjai ingyenesek, így az autóbuszos kirándulás is! Napi háromszori étkezést biztosítunk, melynek díja 1.250 Ft/fő/nap (ez a szülők által fizetendő).

Jelentkezni lehet Doros Szilárdnál a 0630 515 4789 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot!

Previous Next

A 2018-2019-es tanév áprilisában „vállalkozó szellemmel” vágtunk bele az iskolakertünk kialakításába. Egyetlen területen voltunk bizonyosak, hogy csapatmunkában lehetünk sikeresek. Mindenki ötletére, tanácsára, tudására, tapasztalatára számítunk. Eseménynaptárunk segítségével a megfelelő időben tudtuk a kerti munkákat végezni.

Első lépesben a talajt készítettük elő: testközelből vizsgálgattuk a giliszták különleges formáját, mozgását, a csigák „elhagyott” meszes héjú házát, a számtalan kis bogár testfelépítését, a hangyák szorgos munkáját: a testük többszörösét bírják cipelni!

Rácsodálkoztunk a magvakra, a palántáinkra, a málna és gyógynövény tövekre. Sokat kellett locsolnunk, lazítgatnunk a talajt, a kártevők ellen (csalánlével, fahamuval) védekeznünk. A növekvő paprika, paradicsom palánták mellé karókat állítottunk, hozzá kötöztük őket, hogy a szél ne törje ketté a magas száraikat. Szemet gyönyörködtető volt látnunk, milyen hálásak a növényeink a gondoskodó munkánkért cserébe. Annyira belelkesedtünk, hogy túlságosan sűrűn ültettük be a kiskertünket, mégis minden növény megtalálta az élethez vezető útját. 

Az újabbnál újabb tapasztalatainkkal kapcsolatos találós kérdéseket  adtunk fel egymásnak, de a többi  iskolatársunk is részt vehetett a játékunkban. A kerthez kapcsolódó idézetek és művészeti alkotások után kutattunk az interneten.

A korai terméseinkből Zöld tálat, Borsósalátát, Karalábé-paradicsom-paprika tálat készítettünk. A gyógynövényeinket megszárítottuk, csomagoltuk és a Mihály-napi vásárban kiárusítottuk. Utánajártunk, melyik milyen nyavalyára való, hogyan lehet őket fogyasztani.  A késői termésekből töklámpást faragtunk, csuhébabát fontunk, a zöld paradicsomot a tantermünk ablakában érleltük, késő őszig zamatos paradicsommal egészítettük ki a tízórainkat.

Köszönjük a szüleink lelkesítő dicséretét, támogatását!

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. A tavalyi I. és II. ütem után 2020 februárjában újra indul az Iskolakerti Alapozó Alprogram III. üteme, melyet az Agrárminisztérium mint fő finanszírozó mellett a Kék Bolygó Alapítvány és a Magyar Biokultúra Szövetség is támogat.

Most látjuk be igazán, a járvány idején, mennyire felértékelődött a saját kiskert: a szállítás és tárolás nélkül fogyasztott, helyben termelt, friss gyümölcs és zöldség fogyasztása.

 Az ezzel kapcsolatos ismeretünk, tapasztalatunk most nyerhet valódi értelmet.

A 6.a  és  Szőrné Zsigrai Erika, osztályfőnök

Tags:
©2020 Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Keresés