Previous Next

Missziós Kereszt városunkban

A közös imádságok után - a felső tagozatos diákjaink Kovács Lajos iskolalelkész és Kondás András rakacaszendi parókus Atyák tanítását hallgathatták meg a Missziós Keresztről, valamint a keresztény jelképekről és szimbólumokról.

Iskolánk kórusa szívhez szóló, a Jó Istent magasztaló énekekkel köszöntötte a városunkba érkezett Missziós Keresztet.
Hála és köszönet gyermekeinknek és a kórust vezető Kálmán Rita tanárnőnek!

Pedagógusaink is imádkoztak a tanulóinkért, szüleikért, a tanári hivatásért, és a városért.

Kedden virrasztottak a diákjaink. Este 8 órakor megtelt fiatalokkal a görögkatolikus templom. Kazincbarcikai, sajószentpéteri és edelényi iskolások együtt dicsőítették az Istent énekszóval, közben a jelenlévő atyák rövid elmélkedéseket tartottak nekik. Megható és felemelő este volt.

 

Tags:

Previous Next

A Görögkatolikus Tudásolimpia levelező fordulójának lezárása után a közel 2000 versenyző közül kb 200 diák jutott be a döntőbe, amelyet Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán rendeztek meg június 7-én, pénteken. Tanulóink közül hárman jutottak be a döntőbe a 7.-8. osztályosok korcsoportjában angol nyelvből: Németh Dorina, Horkai Levente és Földeák Levente. Ebben az utolsó fordulóban is írásbeli feladatot kaptak a versenyzők. Ezen az országos versenyen Földeák Levente 3. helyezést ért el. A szervező pedagógusok mindenkinek gratuláltak, aki eljutott eddig a fordulóig. Mi is büszkék vagyunk rájuk, és külön elismerés illeti dobogós tanulónkat!

Tags:

Previous Next

Egy kicsit több mint egy hete iskolánk 60 fős csapata Csíksomlyó felé vette az irányt, hogy találkozhasson Ferenc pápával, hallgathassa elmélkedését és megismerkedhessen Erdély meseszép tájaival. Igaz, az indulás kicsit korai volt, de szívünkben nagy várakozással és izgalommal vágtunk neki az útnak. Az első napunk főként utazással telt, kis kitérővel megfűszerezve, ugyanis megálltunk a parajdi sóbányánál. A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt. A sóbánya látogatása rendkívül népszerű program, így mi is részesei lehettünk az élménynek. Az esti órákban érkeztünk meg a szállásunkra, Bálványosfürdőre, ahol nem akármilyen fogadtatásban volt részünk: egy egész medvecsalád várt már ránk a szállás közelében. Óvatosan, de nagy örömmel készítettünk róluk fotókat. Másnap reggel szintén korán indultunk, hogy időben megérkezzünk a nyeregben, hogy több ezer, sőt 100-200 ezer zarándoktársunkkal együtt köszönthessük a Szentatyát. Így is lett, mikor megérkeztünk, már javában hosszú sorokban baktattak fel a nyeregbe kicsik és nagyok. Az időjárás eleinte nem volt kegyes hozzánk, de a buszon ülve elmondott imádságok és Mária énekek éneklése meghallgatásra találtak, mert mire felértünk a nyeregbe elállt az eső, sőt a Szentmise végére már hétágra sütött a nap. A Jóisten kegyelme volt ez, egészen biztos. És az is, hogy bár csak a kivetítőn, de közelről láthattuk Ferenc pápát és hallgathattuk őt. Valóban nagy kegyelem, hogy több mint 100 ezer zarándok könnyes szemmel hallgathatta a következő sorokat: „Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. Azt jelenti: elszakadni a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni.” Szentbeszédében kiemelte még, hogy aki mer kockáztatni, annak az Úr nem ad csalódást. Ezt mi is megtapasztaltuk: bár zuhogó esőben, óriási sárban haladtunk felfelé, az ég felé, kockáztattuk, hogy elesünk, sárosak leszünk, de mindez nem érdekelt bennünket, csak felfelé tekintettük és valóban éreztük: itt a föld az éggel összeér. Szívünkben hálával telten indultunk hazafelé. Útközben megálltunk a nyergestetői emlékparknál, ahol mi is kopjafát állítottunk a hősi halottak emlékére. Vasárnap volt a hazaindulás napja. Útközben még bementünk a csíksomlyói kegytemplomba, részt vettünk a Szentmisén, valamint Korondon is megálltunk, megcsodáltuk a szebbnél szebb kézműves termékeket. Kicsit szomorúan hagytuk el Székelyföldet, de mindig jószívvel gondolunk az itt, együtt eltöltött napokra, a szép élményekre, a megannyi kegyelemre.

Tags:

Ferenc pápa:
"Most két dolog. A légkör [időjárási körülmények] miatt tegnap autóval kell mennem: két óra negyven percen át. Isten ajándéka volt: csodás tájat láttam, amilyet még sosem láttam. Keresztülutaztam egész Erdélyen: lenyűgöző szépség! Sosem láttam ehhez foghatót! És ma, amikor Balázsfalvára mentünk, ugyanaz: gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű! Ennek az országnak a tája. Köszönetet mondok az esőnek is, amely rákényszerített, hogy így és ne helikopterrel utazzam, hogy közelebb kerüljek a valósághoz."
KÖSZÖNJÜK!
(Forrás: magyarkurir.hu)

Tags:
©2021 Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Keresés