Hétvégén nincs programod? Szeretsz sportolni, vagy csak a barátaiddal eltölteni egy jó hangulatú délutánt? Esetleg családoddal szeretnétek közös programot szervezni? Itt a remek lehetőség: gyertek el az Edelényi Kastélyszigeten megrendezésre kerülő Böjti futásra! Regisztráció a helyszínen 14 órától, a kastély hátsó parkjában. A jó hangulat garantált!
Mindenkit szeretettel vár az Edelényi Görögkatolikus Egyházközség!

2019. február 22-én rendezték meg a Magyar Parasport Napját. Az országos rendezvényhez több mint 500 iskola csatlakozott, köztük a mi iskolánk is. A „LÉLEKMOZGATÓ” elnevezésű országos rendezvény a fogyatékkal élő sportolókra, az életvitelük megismerésére irányítja a figyelmet. Iskolánkban a Szentlélek hívó imádsága után egy rövid bevezető filmben ismerkedhettünk meg a fogyatékkal élő magyar és külföldi sportolók mindennapi kihívásaival, amely után a saját kihívásunk következett: a felső tagozatos diákjaink szemtakaró maszkban vonultak be osztálytermeikbe, ahol azonnal bele tudtak érezni gyengén látó társaik élethelyzetébe. Majd „Csörgőlabda’ bajnokság következett. Csak a csörgő hangja és egy látó társuk segítette a csapatokat a tájékozódásban, mivel a szemük takarva volt. A játék paralimpiai sportágként is megállta már a helyét az elmúlt évek során. Mindeközben a 7. évfolyamos diákjaink egy különleges „vacsorán” vehetek részt: a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének képviselői mutatták be, milyen is az élete egy látássérült embernek. A gyerekek kipróbálhatták többek között a Braille- írást, a fehér bot használatát, valamint a bemutató végén bekötött szemmel kellett étkezniük. A tornaterembe visszatérve a Putnokról érkezett speciális sportolók asztalitenisz bemutatóját tekintettük meg, ahol is több diákunk is bekapcsolódott a mérkőzések sorozatába. Óriási, lélekemelő eseménynek is a tanúi lehettünk aznap: az „ A” épület aulájában kerekesszékes sportolók érkeztek. Perecsenyi Attila, a Miskolcon megalakult Első Regionális Parasport Központ Klaszter elnöke jóvoltából Gergely István és Szatmári Róbert kerekesszékes vívók tartottak bemutatót. Tanulóink nagy lelkesedéssel fogadták őket és minden egyes pontszerzésnél ujjongva tapsoltak. Vendégünk volt a FODISZ ügyvezető elnöke, Toponári Gábor is, aki a szövetség munkájáról, tevékenységéről tartott előadást. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ellátogatott hozzánk.
Iskolánk nagy örömmel vállalta azt a megtisztelő felkérést, hogy otthont adhat a különböző parasport eseményeknek, hiszen ezek a rendezvények nemcsak a fogyatékkal élők világát hozza közelebb hozzánk, hanem ezek által közelebb kerülhetünk társainkhoz, és önmagunkhoz is.


Fényképes beszámoló Trestyánszki Csaba jóvoltából: https://photos.app.goo.gl/hDzn7kjFqeJfbbZS7

Tags:
©2019 Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Keresés