image

Legyen világosság!

„Olyan a tudás vallásosság nélkül, mint a fény láng nélkül: világít, de nem melegít.”
(felirat Kászonaltíz régi iskolájának falán)

Tematikus Földrajzi hét

2018 február 26. - március 2.

Programok

10:00 Kelemen István atya elmélkedése

Teremtett világ
Táncterem

11:00 Nagy Tamás

Amikrobiális rezisztencia
Táncterem

13:00 Dr. Remete Gábor

Személyes energia megújulása
Táncterem

9:00 Kocsy Béla

Digitális mezőgazdaság
Táncterem

Kocsy Béla
Budapest, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati igazgatóság igazgatója
A 2013. március 28-án megalakult Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK) feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének támogatása, továbbá a szaktanácsadás, ezen kívül gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása a gazdálkodókhoz.

10:00 Gugg Zsolt

Tesla, az elektromos autózás úttörője
Tornaterem

Gugg Zsolt
Tesla, Nyíracsád Etalon Tools Kft. ügyvezető
Az Etalon Tools Kft. 2014-ben jött létre, hogy fémforgácsoló cégeknek nyújtson magas szintű technológiai támogatást, de szívesen kipróbáljuk magunkat új területeken is. Így került a látóterünkbe Elon Musk és a Tesla... 
"Éld át a jövőt, a jelenben!"

11:00 Dr. Ábrahám László

Robotika illetve a robotok szerepe az iparban és a mindennapjainkban
Táncterem

Ábrahám László
National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgató
2001 óta a debreceni NI Hungary Kft. ügyvezetője. Ő szervezte meg a gyártást, ahol csúcstechnológiát képviselő SMT gyártósorokon készülnek a virtuális műszerek hardver egységei. Mára mintegy 1200 munkatárs nemcsak a termelésben, hanem számos regionális és globális kiszolgáló központban is dolgozik. Nevéhez fűződik a Lean projekt, valamint a disztribúció kiépítése is. Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása: az AmCham-mel SMT tankönyvet írt, az Elektronikai Gyártók Bizottságának elnöke. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnökeként célja a felsőoktatás és az ipar együttműködésének szorosabbra fűzése. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában elnökhelyettesi feladatokat lát el. Meghatározó szerepét bizonyítja az oktatásban a 2011-ben elnyert Kármán Tódor-díj, illetve a 2012-es Pro Urbe-díj. Közreműködéséért a világszínvonalú fejlesztésekben és a magyar tudásalapú munkahelyteremtésben 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott. 2014-ben Wahrmann Mór-éremmel tüntették ki a hazai kutatás-fejlesztés és az oktatás támogatásáért. 2008-ban az Év Menedzserének választották.

12:00 Schweitzer Gábor

A biológia tudománya az emberiség érdekében
Táncterem

13:30 Pozsgai Zsuzsa

Természet, ahogy én látom
fotókiállítás-megnyitó
Aula

14:00 Dr. Papp Kálmán

Bali
Táncterem

8:00 - 18:00 Summerice - nyári korcsolyapálya

(délután családoknak ingyenesen látogatható, csak szülői felügyelet mellet, kesztyű kötelező)

10:00 Kiss Attila

Gyártástechnológia az innováció és fenntarthatóság jegyében
Táncterem

Kiss Attila
Remy Miskolc
A Remy a világ autóiparának egyik mozgatórugója. A Remy generátorokat és indítómotorokat gyárt és újít fel, valamint fékalkatrészeket gyárt a világ prémium autómárkái számára. Ügyfelei között a legnagyobb autómárkák találhatók, mint például a Volvo, MAN, RENAULT, a Mercedes-Benz vagy a Scania. Több mint 100 éves múlttal bíró vállalat a világ generátor és indítómotor piacának kihagyhatatlan szereplője, a vállalatcsoport tulajdonába tartozó fékalkatrészek a piac meghatározó termékei. 

11:00 Pálfi Zsuzsa

Környezetvédelem a mindennapokban
Természettudományi előadő

11:30 Ősi Attila

Dinoszaurusz kutatás itthon és a nagyvilágban
Táncterem

Ősi Attila
Magyar geológus, paleontológus
A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a lelőhely kutatásának vezetője. Jelenleg az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa. 2003-ban megszerezte geológus diplomáját az ELTE Őslénytani Tanszékén, diplomamunkája „A magyarországi késő-kréta dinoszauruszfauna vizsgálata” címet viselte. 2006-ban védte meg doktori (PhD) dolgozatát, doktori értekezésének címe a „A magyarországi késő-kréta heterodont Eusuchia krokodil cranioanatómiai, izomzati és funkcionális morfológiai vizsgálata és összehasonlítása más heterodont krokodilokkal” volt. 2006 óta a Magyar Tudományos Akadémia – Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának munkatársa és az iharkúti lelőhely kutatásának vezetője. 2010 tavaszán Iharkúton 85 millió éves ceratopsiát ásott ki, amelynek az Ajkaceratops nevet adta.

13:00 Béres Csaba

Egy Település és az egyén felelőssége a fenntartható fejlődésben
Táncterem

Béres Csaba
Székelyhíd (Partium)
Polgármester, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen Kolozsváron szociológus diplomát szerzett 2006-ban. Ösztöndíjjal tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, tudományos konferenciákat szervezett és azokon vett részt.

14:00 Dr. Pacher Tibor

Mi újság a holdon
Aula

Dr. Pacher Tibor
Puli Space Technologies
Az érettségit (1979) követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait. A fizikusi diplomát 1985-ben szerezte meg Lukács Béla témavezetésével kozmológia témában. 1985 és 1991 között a Heidelbergi Egyetemen folytatott elméleti fizikai-kozmológiai és kvantumkémiai tanulmányokat, és szerzett doktori fokozatot (PhD):
1985-1987: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Fizika Tanszék
1987: Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab), Theoretical Astrophysics Groups - 4 hónap
1987-1993: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Kémia Tanszék
1991: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Kémia Tanszék; Dr. rer. Nat. summa cum Laude, kvantummechanikai témában.
2010 júniusától a Google Lunar X Prize nemzetközi "űrverseny" magyar résztvevőjének, a Puli Space Technologies csapatának alapítója, csapatvezetője. A verseny és egyben a csapat célja, hogy a verseny végéig a Holdra juttassanak egy rovert (Puli), amely sikeres leszállást követően a Hold felszínén legalább 500 métert megtesz, miközben felvételeket készít és azokat eljuttatja a Földre.

8:00 - 18:00 Summerice - nyári korcsolyapálya

(délután családoknak ingyenesen látogatható, csak szülői felügyelet mellet, kesztyű kötelező)

9:00 Pacsai János atya 
elmélkedése

Kémia előadó

10:00 Gere Ferenc

Vissza a jövőbe, A digitalizáció története
Táncterem

11:00 Mik József

Borvizek fővárosa, Borszék
Táncterem

Mik József
Borszék (Erdély)
Polgármester. Borszék (románul Borsec, németül Bad Borseck) város Romániában, Erdélyben, Hargita megyében. A település Erdély egyik leghíresebb fürdő- és üdülővárosa, turistaközpont. Alsó- és Felsőborszékből áll, melyből utóbbi a fürdőtelep. Neve a magyar bor (itt borvíz, ásványvíz értelmű) pataknévből származik, melyhez a magyar szeg (= szeglet, sarok) utótag társult, amely az idők folyamán a szék (= vizes terület) főnévvel cserélődött fel. A település évek óta töretlenül fejlődik és gazdagodik. "Amikor a bécsi Zimmethausen Antal 210 évvel ezelőtt megkóstolta a gyógyhatású borszéki ásványvizet, nem teketóriázott: minden vagyonát Borszékfürdőbe fektette be, létrehozva Európa első ipari borvízpalackozó gépsorát."

12:00 Görög Csaba

Harley Davidson-nal a világ körül
Aula

14:00 Földrajzi vetélkedő

Táncterem

8:00 - 18:00 Summerice - nyári korcsolyapálya

(délután családoknak ingyenesen látogatható, csak szülői felügyelet mellet, kesztyű kötelező)

9:00 - 13:00 Ásványkiállítás és börze

9:00 Berceli Balázs

Ismerjük meg időjárásunkat
Táncterem

12:00 Dr. Orosz Atanáz 
püspök atya elmélkedése

Legyen világosság!
Aula

9:00 “Jégkorong”
 házibajnokság

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
©2018 Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Keresés