Vigyázzunk a ragozással!

Tóth Veronika (8.c, A/6.) grafika és festészet tanszakos növendék kamarakiállítása
Megtekinthető: 2022. január-februárban

A második éve jelenlévő vírushelyzet terhe alatt megritkultak a művészetis pódium-rendezvények, kiállítások. A jelenléti oktatáson kívüli időszakokban sem álltak meg az alkotással azért növendékeink. Így volt ez Verával is (aki az alapozó művészeti szakaszának végzős növendéke), hiszen nyolc éve koptatja a padot, ecsetet, palettát. A most kiállított sorozatának első darabja sem ebben a tanévben készült, de az utolsón szinte még alig száradt meg a festék.

Nagyjából a nyolcadik madaránál kezdtünk el konktrétabban azon gondolkodni, hogy ezek a képei kiállításra érdemes munkák. Ekkor hangzott al a grafikus csoportban: "Lassan elkészülnek a madaraink!", mire Vera: "Vigyázzunk a ragozással! Madaraim.", hiszen ekkorra már bő fél éve, szinte kétheti rendszerességgel készült egy-egy munka, ami a grafikusok egyik fő témája lett. Innen a cím.
A nagy formátumú, redukált szín- és formarendet követő madár-ábrázolások (a "kifejezések" talán még helytállóbb itt) egy bátor, karakteres gondolkodásra vallanak. A szín-forma-kompozíció szintézis olyan fokát sejtetik, amelyet - ilyen szinten - csak évek alatt sajátíthat el az ember. Sok szorgos alkotó évet és kedvet kívánok a továbbiakhoz!
Gál András
grafika főtárgyi tanár

Kapcsolódó hírek

A tűzzománc technikájával ismerkedtünk...

Hidegtű technika